Ce calități aduc cu mine pe covorul de joacă?

Ce calități aduc cu mine pe covorul de joacă?

– Pentru părinți și terapeuți –

 

În cadrul jocului de orice fel, foarte importantă este încurajarea copilului, în timpul creației și al explorării. Bineințeles, acest lucru este valabil atât în cazul copiilor neurotipici, cât și în cazul copiilor cu dificultăți de dezvoltare. Încurajarea este mai importantă decât orice aspect al creșterii și educării copilului. În acest sens, prefer formula folosită deseori în terapie adleriană – Un copil neascultător este un copil descurajat. Fiecare copil are nevoie de această încurajare, oferită pas cu pas, dar la fiecare pas, atât pentru inițierea jocului, cât și în participare,implicare și exprimarea creativității. Un tip special de încurajare este acela de a-l ajuta să exprime chiar nevoia de a spune „nu vreau” sau “ m-am plictisit”. La acest ultim aspect, consider că încurajarea deciziei personale este coroborată respectului acordat copilului ca individ social, unic și de sine stătător. Respectul pentru copil, pentru dorințele și nevoile sale se reflectă în datoria de a-l privi ca pe o ființă umană care are aceleași drepturi ca ale noastre. În joc, acest aspect transpare cel mai bine când, lipsiti de autoritate anihilantă sau de supraprotecție, reușim să însoțim copilul în direcția aleasă de acesta, încrezându-ne în capacitățile sale rezolutive și în capacitățile noastre intuitive.

Odată ce i-am oferit încurajarea și susținerea noastră necondiționată, i-am câștigat copilului încrederea. Este timpul să câștigăm cooperarea. Am învățat cum în  joc cooperarea este un concept care stă la baza procesului de conexiune între adult și copil. Iar când vorbim de educarea copilului pentru cooperare, știm că acest fapt presupune și existența propriei noastre cooperări. Pentru ca el să se deschidă, la rândul nostru ne vom deschide spre a fi părtași în cadrul experienței. Pe termen lung, trebuie să fim conștienți că felul în care copilul cooperează în cabinet/camera de joacă, este o mostră, un exemplu de acțiune ce va fi folosit și dincolo de ușile noastre, între prieteni, în instituțiile de învățământ, în viața socială. De aceea, suntem responsabili să deschidem drumuri care, ulterior, vor fi bătătorite în direcția unor relații sănătoase și durabile.

Este important să rămâi igenuu și creativ când vine vorba despre activități și jocuri.

Am învățat de-a lungul experienței de pe covorul de joacă că spiritual creativ cu care întâmpinăm ideea de a ne juca va fi mai înzestrat cu dinamism și luciditate, atâta vreme cât rămânem calmi, senini și încrezători în propria noastră capacitate de a improviza și de a găsi soluții rapide. În propria capacitate de a ne juca spontan, fără limite autoimpuse. Odată ce vei încerca sa fii pe plac, să urmezi anumite idei prestabilite, nu îți va ieși , iar distresul din acțiunile tale se va resimți în compoziția ta emoțională și în contribuția ta relațională. Este normal și de bun augur să vii cu așteptări în legătură cu modalitatea în care construiești jocul alături de copil. Vei face acest lucru din dorința de a îmbunătăți interacțiunea cu copilul tău, iar atâta timp cât te menții, prin joc, in universul său creativ, nu contează felul în care ajungi le el. Este momentul să te bucuri și să te lași surprins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *