Dezvoltarea fizică a fetelor în adolescență

Dezvoltarea fizică a fetelor în adolescență

La fete, startul perioadei pubertății  poate fi în jurul vârstei de 8 ani, acest proces având o durată de aproximativ 3-4 ani. În tot acest interval de timp au loc diferite schimbări în ceea ce privește aspectul și dezvoltarea sexuală a fetei.

În această perioadă are loc dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare și secundare. În ceea ce privește caracteristicile sexuale primare, acestea presupun organele necesare pentru reproducere, și anume: ovarele, trompele uterine, uterul clitorisul și vaginul. Așadar, are loc ovulația, creșterea vaginului, clitorisului și uterului.

Caracteristicile sexuale secundare sunt semene fiziologice de maturizare sexuală care nu implică direct organe sexuale, de exemplu sânii. Alte caracteristici sexuale secundare sunt modificările vocii și ale texturii pielii, dezvoltarea musculară, creșterea părului corporal.

Dezvoltarea sânilor are loc la începutul pubertății când se dezvoltă mugurii de sâni. Aceștia sunt mici umflături care încep să crească sub mameloane. Atât mameloanele cât și areolele (zonele pigmentate care înconjoară sfârcul) se măresc și se închid la culoare. Pe măsură ce mameloanele și areolele continuă să se mărească, și sânii se măresc și pot începe să capete o formă conică, dobândind apoi o formă rotunjită. Sânii pot avea mărimi inegale și pot ajunge să nu arate identic, acest lucru fiind normal.

Dezvoltarea bustului se corelează cu dezvoltarea bazinului. În această perioadă, pelvisul se lățește, cu scopul de a ușura nașterea copiilor. Pe coapse și pe fese se acumulează straturi de țesut adipos, care îi dau o înfățișare mai rotunjită.

Începe să apară păr în zona pubiană (între 8 și 14 ani) și apoi la subraț (între 10 și 16 ani). La început vor apărea câteva fire de păr, în timp acesta ajungând mai des și mai închis la culoare, mai creț și apoi mai sârmos. Acesta se poate întinde puțin pe coapse dar și pe burtă.

Creșterea în înălțime începe de regulă între 9 ani jumătate și 14 ani jumătate. Poate dura aproximativ 2 ani și poate fi de aproximativ de 22 de cm.

În ceea ce privește creșterea în greutate, aceasta poate fi între 18 și 28 kg.

Maturizarea organelor de reproducere aduce cu sine debutul menstruației. Prima menstruație, numită menarhă poate apărea între  vârsta de 10 ani și 16 ani jumătate.

Această etapă a vieții, împreună cu toate schimbările pe care le aduce, poate varia de la o persoană la alta. De aceea, este foarte importantă cunoașterea propriului corp, cum funcționează și se dezvoltă acesta dar și faptul că fiecare individ e unic și are propriul său ritm și fel de dezvoltare.

Bibliografie:

Fonda, J. (2015). Ghidul adolescenților. Tot ce trebuie să știi despre dragoste, sex, sănătate, identitate și multe altele. Editura Lifestyle Publishing, București.

Papalia, E. D., Olds, S. W. și Feldman, R. D. (2010). Dezvoltarea umană. Editura Trei, București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *